Коптильня своїми руками: майстер-клас виготовлення коптильні гарячого та холодного копчення, фото ідеї зі схемами та кресленнями, розмірами

Плюси технології

Коптильня гарячого або холодного копчення своїми руками має безліч переваг:

  1. Якщо продукти коптяться, в них залишається більше корисних елементів, тому що вони не руйнуються під впливом високих температур;
  2. Дим вбиває всі бактерії та шкідливі організми, продукти стають нешкідливими та безпечними для людини;
  3. Дим виступає не тільки як ароматизатор, а й консервант, за рахунок чого продукти здатні зберігатися довше.


















Паливо для продуктів

Потрібно ретельно вибирати вид палива під кожен продукт індивідуально, тому що на той чи інший продукт кожна порода впливає по-різному, надаючи продукції свій смак та аромат.

Використання дров або тріски не може вплинути на продукт. Потрібно змішувати їх між собою у різних пропорціях, щоб дати певний аромат:

  1. М’ясо, фрукти або овочі можна коптити на вільсі;
  2. Свинину або яловичину можна коптити на тирсі;
  3. Якщо потрібно готувати «водні» види дичини або рибу, то найкраще для копчення підійде верба;
  4. Коптять навіть ягоди, горіхи чи овочі. Для них додають деревину фруктових культур, наприклад вишні.

Якщо брати таку деревину, кора якої може гірчити, потрібно спочатку видалити кору, і тільки потім застосовувати її для копчення. Винятки становлять хвойні породи та осика. На них не коптять.

Можна також коптити на клені, ялівці та обліпихі.

Якщо коптильня холодна, породи не повинні горіти або спалахувати при процедурі. В іншому випадку продукт можуть потрапити канцерогени. Уникнути цього допоможе закриття кришки камери, щоб процес горіння не відбувався за рахунок кисню, що надходить.