Мангал своїми руками: креслення з розмірами, схеми, фото інструкції, варіанти виготовлення з металу та цегли
У кожного любителя страв на грилі, а також у більшості садівників є свій мангал. Найчастіше це переносні моделі.
У них багато переваг, але, на жаль, вони не можуть похвалитися вишуканим зовнішнім виглядом, а також не підходять для великих свят – вони зазвичай надто маленькі.
Переносні вугільні мангали дешеві, але дуже міцні. Також можна зробити своїми руками розбірний мангал.
Рідше використовувані газові та електричні грилі дозволяють краще контролювати температуру, але негативно впливають на смак та запах їжі. У цьому випадку будівництво мангалу на ділянці може виявитися вдалою альтернативою.
Мангал для приготування їжі
Щоб саморобний мангал виконував своє завдання та був безпечним, необхідне дотримання кількох умов. Найголовніше – вибрати матеріал, який витримує високі температури розпеченого вугілля.
Також варто звернути увагу на різні зовнішні фактори, такі як контакт з вологою, гарячим жиром або засобами для чищення. Тут обов’язково підійде решітка з нержавіючої сталі з високими параметрами міцності.
- Створюючи мангал своїми руками, також слід подумати про його форму.
- Він має бути у вигляді чаші з поглибленням для вугілля, достатньо глибоким, щоб не торкатися грат при нагріванні.
- З іншого боку, верхній діаметр повинен бути меншим за діаметр відповідної решітки.
Можна найняти спеціаліста для оформлення мангалу або пошукати готовий план в Інтернеті, в тому числі і розміри ідеального мангалу. Однак, незалежно від ідеї та обраного матеріалу, при будівництві мангалу варто пам’ятати кілька основних правил.
Садовий гриль можна побудувати з бетонних, силікатних або натуральних кам’яних блоків. Також можна зробити мангал своїми руками із металу.
Якщо вирішено будувати із цегли, то всі місця, які будуть нагріватися, повинні бути виконані із шамотної цегли. Тільки він відрізняється адекватною стійкістю до різких перепадів температур.
Цегляний мангал
Добре побудований цегляний мангал з якісних матеріалів прослужить довгі роки.
- Це серйозне та досить дороге вкладення.
- Страви, приготовлені на такому грилі, виходять смачними та ароматними.
Крім перерахованих вище безперечних плюсів, мангал із цегли може виконувати в саду декоративні функції.
Кам’яний мангал
Інший варіант – кам’яний мангал. Останнім часом такі види жаровні набули популярності завдяки своїм унікальним естетичним властивостям. Існує безліч компаній, які пропонують клієнтам підготувати та побудувати проект.
Найчастіше ціни встановлюються індивідуально, залежно від типу каменю, розташування і розміру, що віддається перевагі.
Відкриті та закриті мангали
Виділяють відкриті та закриті мангали. У відкритої жаровні немає витяжки, що її очевидним недоліком. Тим не менш, така конструкція має групу прихильників.
При сильних поривах вітру дим від відкритого мангалу виривається, що може спричинити пожежу. Тому краще побудувати закритий мангал, де дим виходить через трубу.
Визначившись з типом матеріалу, з якого буде виготовлено мангал, можна розпочати розробку проекту. Можна знайти готові креслення та фото мангалів, зроблених своїми руками з металу.
Варто враховувати розташування самих ґрат, розміри мангалу, висоту стін мангалу та розташування витяжки.
Будівництво мангалу з цегли
- Вибір матеріалу та місця. Потрібно ретельно продумати розташування стаціонарного мангалу, адже згодом його не вдасться просто взяти та перемістити. Тому варто враховувати, насамперед, близькість будівель – занадто щільне розташування мангалу призведе до забруднення фасаду жиром та димом. Якщо ж він буде далеко, то це ускладнить процес готування. Також добре пристосувати конструкцію до навколишнього середовища – мангал має стилістично відповідати дому та архітектурі саду. Заздалегідь варто подбати про додаткові елементи. Наприклад, мангал може бути з дахом, також зробленим власноруч.
- Підготовка фундаменту.Починати можна з окреслення контуру мангалу (наприклад, вставляють коли в землю, щоб відзначити майбутнє розташування, і додатково натягують між ними мотузку), потім викопують яму глибиною близько 30 см. Присипають щебенем (достатньо 20 см шару) і утрамбовують до отримання рівної поверхні ( якість виготовлення перевіряють спиртовим рівнем). Тільки на підготовлену основу можна заливати бетон.
- До наступного етапу роботи можна приступити лише тоді, коли бетон застигне – це означає, що потрібно почекати не менше 2 тижнів, поки він повністю затвердіє (у спеку його слід акуратно збризкувати водою).
- Кладка першого ряду стіни. Цей етап робіт починають з очищення фундаменту та установки з цегли контуру гриля. Це допоможе зберегти прямі кути. Окремі елементи укладають розчином (вибирають вогнестійкий та морозостійкий), не забувають залишати рівні простори для стиків (у цьому допоможуть дистанційні хрести). Важливо, щоб наступні ряди цегли були укладені не рівномірно, а зі зміщенням на половину довжини одного елемента.
- Увага! Після укладання кожного ряду необхідно перевірити спиртовий рівень.
- Встановлення плити. На місце встановлення вогнища встановлюють саморобну дошку (наприклад, OSB) – перпендикулярно стінам зводяться два ряди цегли. Її прибирають лише після застигання розчину. За цей час можна розташувати частини стін, на яких буде кріпитися решітка – цегла кладе довшими краями у напрямку до центру мангалу. Після висихання розчину замість ДСП можна встановити під металевий.
- Увага! Цеглини попереду слід додатково зміцнити лозинами (для цього потрібно просвердлити в них отвори).
- Встановлення напрямних. Над мангалом кріплять канавки, на яких будуть прокладені направляючі під ґрати. Їх варто встановити на двох рівнях, завдяки чому вдасться ставити посуд на різній висоті (наприклад, на два послідовні шари цегли). Це дасть більший контроль за процесом приготування їжі. Чудово, все вийшло! Все як на фото мангалу, створеного власноруч.
Тепер залишається почекати кілька днів, перш ніж перший раз запалити мангал (поки остаточно не стане ясно, що розчин повністю висохне, інакше він може потріскатися).
Увага! Металеві елементи рекомендується покрити антикорозійною фарбою.
Фото саморобного мангалу